egy jobb életért

egyesület

Akadálymentesített nézet

Nyírgelse

Településünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírbátori Járásban található. Nyírbátortól 13 km-re, Nyíregyházától 40 km-re és Debrecentől 36 km-re helyezkedik el. A község területe hozzávetőleg 2762 hektár, amelynek lakónépessége megközelítőleg 1160 fő, a területén pedig körülbelül 500 db lakás található. Közös Önkormányzati Hivatalt fenntartó Község, melynek székhelye Encsencs településen van, de falunkban állandó kirendeltég működik.

A település nevét aránylag későn említik az 1310-es években, amikor a Gutkeled nemzetiség tagjai osztoztak rajta. A községet az 1350-es évektől a Kállay család László nevű tagja birtokolja, utána az 1418-as évektől Pazonyi Albert volt a tulajdonosa az Ógelse és Egyházgelse néven említett lakóhelyeknek. A 16. század elején 16 dézsmafizető háztartása és mintegy 80-85 fős lakossága lehetett a településrésznek. Az 1563-as évet követően a település török hódoltság alá került, az 1676-ban itt élő népeket elüldözték. Az 1848-as Szabadságharc időszakában jobbára kisnemesi családok éltek ezeken a területeken, és ebben az időszakban a településrészek lakosságszáma: korabeli dokumentumok alapján 430 fő volt, és 34 nemesi család élt ezen a területen. A nemesi családok leszármazottai jelentős számban, jelenleg is a települést tekintik az otthonuknak. 


A község népességszámához viszonyítva jelentős közigazgatási területtel rendelkezik. A községhez Baromlak, Szalmad, és Újlak településrészek tartoznak. Érdekességként említhető, hogy a középkor óta Gelse Szabolcs megyéhez, Szamald pedig Szatmár megyéhez tartozott. A Szalmadként említett, jelenleg is önálló településrész a története során soha nem vált önálló településréssé az imént említettek ellenére sem. 


A község elsősorban mezőgazdaságból él. A régi, hagyományosan széttagolt, nagy terjedelmű paraszti porták jelenleg is hátrányt jelentenek a település infrastrukturális fejlesztésében. Ennek köszönhetően a szennyvízhálózat kiépítése a az elkövetkezendő időszak megvalósítandó feladata. 
A község Nyírgelse és Szamald-i részét a 471-es számú főút szeli ketté. A főútvonal közelmúltban befejezett rekonstrukciója jelentős fejlődési lehetőségeket teremt a település részére. A főút kedvező szállítási és közlekedési feltételei pozitív hatással vannak a területrész fejlődésére. A sűrűn lakott területektől elkülönülve ipari, kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységek letelepedése történt az elmúlt időszakban. A település jövedelemtermelő képességét 4-5 jelentősebb gazdasági társaság tevékenysége határozza meg. Ezen vállalkozások olyan gazdasági alapot biztosítottak, amely a község helyi ellátásához megfelelő mértékű volt. 


A közúthálózat fejlettsége, a rendelkezésre álló nagyobb létszámú munkaerő, valamint, a kedvező helyi adótételek elősegítik a helyi vállalkozások fejlődését, letelepedését. A helyi adóbevételek nagysága lehetővé tette, hogy az önkormányzat a lakosság ellátásának érdekében fejlesztésekbe kezdjen. 


A község állandó népességének száma 1150 fő, ez stagnálást, és minimális mértékű növekedést jelez. Településünk lakói melegszívű és barátságos emberek. Ennek köszönhetően az Önkormányzat Nyitnikék Önkormányzati Óvoda néven 2 csoportban, és maximum 40-45 fős gyermeket gondoz. A Mátészalkai Tankerületi Központ fenntartásában 80-100 fős általános iskolai tanuló oktatása történik a településen. Az oktatás magas színvonalát jelzi, hogy az iskolába a környező településekről is érkeznek tanulók. 
A település 17-20 fő ellátása alkalmas idősek otthonát tart fenn, az 1990-ben épült intézmény jelenleg is a település ékköve. A településen jelenleg is önállóan üzemel egy gyermekélelmezési konyha, mely tökéletesen ellátja a rászoruló felnőttek, és idősek szociális ellátását. 
A településen közigazgatási feladatokat Encsencs, Penészlek községek, és településünk önkormányzata együttműködésében létrehozott Encsencs Közös Önkormányzati Hivatal működik, mely állandó kirendeltség működtetésével látja el az igazgatási és szolgáltatási feladatokat. Önkormányzatunk mottója Tamási Áron örök érvényű mottója: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol ott legyünk benne." 
Szeretnénk elérni, hogy minél több család tekintse otthonának a települést.